Mikor aláírtam a gyakorlati
helyemről szóló szerződést, vegyes érzések kavarogtak bennem. Bár a 230
jelentkezés elküldése után, a csekély pozitív visszaigazolásból a Lichnos Beach
Hotel volt anyagi megfontolásból a legjobb lehetőség (mehettem volna a prágai
Hiltonba, vagy Brüsszelbe, Barcelonába egy-egy 4csillagos hotelbe ingyen dolgozni),
viszont egyáltalán nem voltam róla meggyőződve hogy felszolgálóként úgymond
értékes gyakorlati tapasztalatra teszek szert majd, összehasonlítva a
szerződésbe foglalt munkakörömet azokkal az osztálytársaimmal, akik
recepciósnak mentek, vagy bejutottak valamelyik nagyobb utazási irodához. Most
azonban- egy hónappal a munkakezdésem után- teljesen megnyugodott a
lelkem, hogy olyan helyre kerültem, ahol rengeteg olyan dolgot tanulok, melyet
más munkakörben egyáltalán nem lenne lehetőségem, és mely közelebb áll a
személységemhez, mint a napi 8 órás számítógép előtti egyhelyben ülés.
Úgy tűnik az első 3hét
rabszolgamunka meghozta gyümölcsét, hiszen a vezetőség úgy döntött változtat a
munkabeosztásomon, és részben munkakörömön is. A manager egyik este odahívott
magához, és azt mondta, hogy nagyon tetszik nekik, ahogy a vendégekkel bánok,
és mivel látják, hogy szívemet-lelkemet beleadom a munkába, szeretnének esélyt
adni a fejlődésre, és ezáltal arra, hogy egy lépcsővel feljebb lépjek a
ranglétrán, mert látják hogy többre vagyok hivatott, mint hogy söprögessek és
asztalt terítsek. Mivel szeretnék, hogy teljesen átlássam a rendszert mielőtt
betanítanak a rendeléseket felvevő kütyük használatára (melyeket csak a
főpincérek használnak, és abszolút nem megszokott, hogy külföldi szezonmunkásokat
engedjenek akár csak a közelükbe is, hiszen hatalmas felelősséggel jár az, hogy
ami bevitelre kerül az ipodon, végül az kerül a vendégek asztalára legyen szó
ételről vagy italról) az amúgy esti, „8” órás műszakomat (ami valójában inkább
9-10) kettőbe törték, és déltől 4-ig betettek a bárpultba bártendernek, majd
este 8tól zárásig maradok az étterem-bár részen felszolgáló. Ezzel a
változtatással nemcsak, hogy sok újat tanulok a bárpultban (bár egyenlőre
leginkább a mosogatógéppel, narancsléfacsaróval és kávéfőzővel barátkoztam), de
szerencsésen kimaradok az első hetekben megszokott söprögetésből, evőeszköz és
pohárpolírozásból és asztalterítésből, arról nem is beszélve, hogy így a két
műszak közötti 4óra szabadidőmben végre lemehetek a partra is lubickolni, és az
édes délutáni álmokat is beiktathatom az esti hajtás előtt. Úgyhogy most már
esténként frissen, üdés, tisztán, sminkben és csinosan kezdem a műszakot,
hiszen végre nem tartozik a napi rutinhoz az, hogy a nagy melegben való
söprögetés vagy terítés alatt úgy leizzadjak, hogy még a pólómon is látszódjon
a kemény munka eredménye.
És bár most a szervezetemnek
ismét új ritmusra kell átállnia (hiába végzek hajnali 2kor a bárban, úgy bennem
van az esti pörgés, hogy rendszerint 3-4 előtt sosem tudok elaludni, és nem
mindegy, hogy 10.30kor kell kikelni az ágyból vagy délután 3kor), mely miatt a
reggeli kávé is szükségszerűvé vált, nagyon boldog vagyok az új
munkabeosztásommal, hiszen hiába én kezdtem legkésőbb a nyári munkát (5másik
gyakorlatos diák van még a hotelben), 3 hét elég volt ahhoz, hogy bizonyítsam a
hotel vezetőségének (akik ne felejtsük el folyamatosan Big Brother-ként
figyelik minden lépésünket) az elhivatottságomat, és ezzel egyedüliként kiérdemeljem a belém vetett
hitüket és bizalmukat. Még akkor is, ha fel kell készülnöm arra, hogy lesznek
az „előléptetésemből” fakadó feszültségek a hozzám hasonló nyári gyakszisokkal,
hiszen így nekik kell azt a munkát is megcsinálniuk, amit kezdetben én végeztem
el, és látják, hogy én előre haladok a tanulás és tapasztalat szerzés útján,
míg ők egyhelyben állnak…Én azért mindent megteszek a velük való jó kapcsolat
megtartásáért, az pedig már rajtuk múlik, hogy a lehetséges irigységük mennyire
nyomja majd rá a bélyegét a viszonyunkra. Akárhogy is, igyekszem a tőlem
telhető 120%-ot nyújtani, még akkor is ha ezzel sokaknak a munkatársaim közül a
nem tetszését váltom ki, hiszen a tudás és tapasztalat, melyet ezalatt a 3hónap
alatt szerezek majd, nagy valószínűséggel az egész életemet meghatározza majd. A manager már most kijelentette, hogy jövő nyáron
is a csapatban a helyem (azaz május végétől október végéig), mely nagyszerű
érzés, és elismerés. Az persze nem titok, hogy nem felszolgálóként képzelem el a
jövőmet, de azzal is tisztában vagyok, hogy a legalsó lépcsőfoknál kell
kezdenem ahhoz, hogy egyszer majd a
„magasba” juthassak….
Szülinapi vacsora egy kedves kis tavernában
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése